Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Τα πανεπιστημιακά τα χρόνια δεν τ΄αλλάζω με τίποτα...

    Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρξα μαθήτρια κι εγώ... Κάπου εκεί στα 18, στη φάση της ζωής μας που νιώθουμε σαν τον Ηρακλή, όταν θα επέλεγε το δρόμο της Αρετής ή της Κακίας, ήρθε κι η στιγμή της δικής μου επιλογής για το δρόμο που θα έπαιρνα και θα μ' έβγαζε στο μέλλον μου... Η απόφασή μου ήταν από καιρό ειλημμένη... Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν στην πόλη μου και με περίμενε! Σ' ένα υπέροχο κτίριο, στο καλύτερο σημείο της παραλίας του Βόλου, που έστεκε αγέρωχο και με καλούσε λες να μπω μέσα και για 4 χρόνια να το κάνω δεύτερο σπίτι μου, καταφύγιο των ονείρων και των στόχων μου...
   Όταν πρωτοπέρασα την πύλη του, κατευθυνόμενη στη γραμματεία, είχα και τις πρώτες συναντήσεις με τις μέλλουσες συμφοιτήτριές μου, τη Λένα και τη Φιλίτσα... Σεπτέμβριος 1995.. Η αρχή των πάντων! Κι ύστερα ήρθαν κι άλλες συναντήσεις... Κι άλλοι συμφοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και βιβλία, πολλά βιβλία! Βιβλία ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, γλωσσολογίας, φιλοσοφίας, παιδαγωγικής, ιστορίας, τέχνης, μαθηματικών, φυσικής, στατιστικής, λογοτεχνίας... Ένα νέο φωτεινό παράθυρο στον κόσμο!
    Επί 4 χρόνια, δεν έχασα ούτε μια ώρα ή μερα μαθήματος... Σταθερή φοιτήτρια, οργανωμένη με τις σημειώσεις μου, παρακολουθώντας μη χάσω ούτε κόμμα απ' τις παραδόσεις των καθηγητών... Καθηγητών και καθηγητριών... Επισκέψεις σε ιδρύματα της περιοχής όπου βοηθούσαμε τα παιδιά διδασκόμενοι κι εμείς απ' αυτά, εργασίες, εξετάσεις... Αχ, αυτές οι εξετάσεις! Στις 2 πρώτες εξεταστικές ήμουν ακόμη μουδιασμένη κι οι βαθμοί μου δεν ήταν όλοι στην περιοχή του άριστα. Απ' το δεύτερο έτος και μετά, ούτε που το κατάλαβα πως απογειώθηκα! Εννιάρια και δεκάρια στη συλλογή μου κι απέραντη χαρά που ένιωθα πως αποδίδω αυτά που μου μάθαιναν. Ήταν σα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι θα τελείωνα με άριστα τη σχολή, όπως κι έγινε!
    Αποφοίτησα με άριστα, σε μια τελετή λιτή μα τόσο συναισθηματική! Πέρασαν κοντά 20 χρόνια απ' την αποφοίτησή μου κι όμως νιώθω σα να είμαι ακόμη εκεί... Ανοίγω την πόρτα της εισόδου στο κτίριο του Παπαστράτου και κατευθύνομαι στο κυλικείο... Κάθομαι και παραγγέλνω μια ζεστή σοκολάτα... Να, ήρθαν κι η Κατερίνα με τη Ντία και την Εύη... Ο Χριστιάς παραδίπλα, φωνάζει τη Βιβή να της δώσει ένα βιβλίο χρήσιμο για μια εργασία της... Ο Δημήτρης ο Κυπαρισσάκος σε μια ζωηρή συζήτηση υπερασπίζεται τον Παναθηναΐκό και την πορεία του στο πρωτάθλημα... Έρχεται και κάθεται δίπλα μου ο Μάκης και πιάνουμε την κουβέντα για τη νέα ταινία του Σπίλμπεργκ, που είναι η συνέχεια του Ε.Τ. του Εξωγήινου τριάντα τόσα χρόνια μετά... Ο Πυργιωτάκης μας θυμίζει ότι σε λίγο αρχίζει το μάθημά του. Το μάθημα στο οποίο πάντα μας έπιαναν τα γέλια τη γνωστή τριάδα, Κατερίνα, Φιλίτσα κι εμένα, γιατί εννοείται πως δεν μπορούσα να κρατηθώ και για να σπάσω τη μονοτονία, έλεγα ένα σωρό αστεία απορρυθμίζοντας τον ρουν των γεγονότων.
     Ο ρους των γεγονότων με βρίσκει τώρα δασκάλα στην Αλόννησο, να εφαρμόζω όσα έμαθα κι όσα δεν έμαθα, αλλά ανακάλυψα στην τριβή μου με τους μαθητές 16 χρόνια δουλειάς. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν... Γιατί έχουν μείνει στην καρδιά και στο μυαλό ως η πιο γλυκιά ανάμνηση της ζωής μου! Νιώθω την ανάγκη να ξαναβρώ όλους μου τους καθηγητές και να τους ευχαριστήσω από καρδιάς που άνοιξαν το πνεύμα μου κι έβαλαν ένα λιθσράκι στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας μου για το πως θα κινούμαι ως παιδαγωγός. Ααα, έχω κι ένα μυστικό! Τ' αγαπημένα μου μαθήματα της σχολής ήταν η Ευρωπαική Λογοτεχνία κι η Ιστορία της Τέχνης. 
       Κι ο Ρέμπραντ  ο αγαπημένος μου ζωγράφος... 

 Αποτέλεσμα εικόνας για Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο αδερφός μου, ένα βίντεο που προκάλεσε...

        Τις τελευταίες μέρες μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει για το βιντεάκι My brother, που σκηνοθέτησε και κοινοποίησε ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, δημιουργός και του τηλεοπτικού Νησιού... 
        Πρόκειται για ένα βίντεο που εξωθεί στη βία ή δικαιολογεί το βίαιο ξέσπασμα υπό συνθήκες; Τα συμπεράσματα δικά σας!


Κώδικας για Ιππότες!

   Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Κώδικας για ιππότες

Ο Ιθαν Χοκ γράφει για ιππότες (και μπαμπάδες).

     Ένας ιππότης, µε τον φόβο πως µπορεί να µην επιστρέψει σπίτι, γράφει ένα γράµµα στα παιδιά του για να τους µεταδώσει ό,τι έχει µάθει στη ζωή. Μέσα από µια σειρά σκέψεων περί µοναξιάς, ταπεινότητας, συγχώρεσης, εντιµότητας, θάρρους, τιµής, περηφάνιας και υποµονής, µιλά για τις αρχαίες διδαχές της δυτικής και της ανατολικής φιλοσοφίας, αλλά και για τα µεγάλα πνευµατικά και πολιτικά κείµενα της εποχής µας. Ο σκοπός του: να δώσει στα παιδιά του µια πυξίδα για ένα ταξίδι που θα πρέπει να κάνουν µόνα τους, έναν σύντοµο οδηγό γι’ αυτά που δίνουν στη ζωή νόηµα και οµορφιά.
     Το βιβλίο αυτό διάβασα το Πάσχα που μας πέρασε και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Εξαιρετικό, όχι μόνο για γονείς και παιδιά, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι στη ζωή έντιμος, δίκαιος, φιλόπονος, θαρραλέος και πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του. Με λίγα λόγια, ένας οδηγός ζωής!



Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Φύλλο εργασίας για τις διατροφικές συνήθειες

    
     

     Παιδιά μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και τη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων ήρθε η ώρα να κάνετε μια εργασία ακόμη! Εργαστείτε ομαδικά, συνεργαστείτε και βγάλτε ένα όμορφο αποτέλεσμα! 
     Σας έχω ετοιμάσει σχετικό φύλλο εργασίας που θα βρείτε εδώ: 
      
     ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

    

Διατροφικές συνήθειες- φύλλο εργασίας

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ΤΑΞΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥΣ



Δραστηριότητα:
Σας δίνονται τ΄αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για τις διατροφικές συνήθειες
που έχουν στο πρωινό τους οι μαθητές του σχολείου μας. Καλείστε να χωριστείτε σε
ομάδες και να τ' αναπαραστήσετε με το κατάλληλο γράφημα χρησιμοποιώντας τα
υπολογιστικά φύλλα στον υπολογιστή σας.


Οδηγίες για την εργασία στα υπολογιστικά φύλλα:


  • Αντιγράφετε τον πίνακα με τα δεδομένα στα κελιά του υπολογιστικού φύλλου που έχετε ανοίξει.  
  • Με το σταυρό-κέρσορα επιλέγετε όλα τα κελιά του πίνακα και πηγαίνοντας στη γραμμή εργαλείων από την Εισαγωγή, διαλέγετε το κατάλληλο γράφημα, ώστε να παρουσιάσετε τα δεδομένα.

Η δασκάλα της τάξης
Μανέτα Πηνελόπη

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικη μαντινάδα!

   Ένα μικρό, τρυφερό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, που ανακάλυψα πέρυσι  βολτάροντας στο Youtube ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις μέρες...Το έχει γράψει και το ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης και φυσικά δε θα μπορούσε παρά να είναι στους ρυθμούς της κρητικής μουσικής. 
    Απολαύστε το! 


Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ένα γλυκό για τα Χριστούγεννα!


 Έφτασαν οι γιορτές και σκέφτεστε ποιο άλλο γλυκό να φτιάξετε, πέραν των κλασικών χριστουγεννιάτικων; Μια γλυκιά πορτοκαλόπιτα θα καλύψει με τον καλύτερο τρόπο τους γευστικούς σας κάλυκες. 
    Ας δούμε τη συνταγή της! 


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ:

1/2 Κιλό Φύλλο Κρούστας
1 Ποτήρι Νερού Καλαμποκέλαιο
1 Πορτοκάλι μεγάλο, το ξύσμα
1 Ποτήρι ζάχαρη
1 Γιαούρτι  ΦΑΓΕ 250 γρ.
1 Φακελάκι μπέικιν
3 Βανίλιες
5 Αυγά



ΣΙΡΟΠΙ:


1 Ποτήρι χυμό πορτοκάλι
2 Ποτήρια νερό
2 Ποτήρια ζάχαρη
1 Πορτοκάλι μεγάλο, το ξύσμα
2 Βανίλιες
-15' λεπτά βράσιμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Στεγνώνουμε τα φύλλα - δηλ. τ' αφήνουμε 20' λεπτά εκτός ψυγείου για να ξεραθούν και τα τρίβουμε. (Εγώ τα έσπασα σε κομμάτια, μου φάνηκε καλύτερο). Ρίχνουμε τα σπασμένα φύλλα λίγα-λίγα στο μείγμα κι ανακατεύουμε κάθε φορά, ώστε να μην κολλήσουν και γίνουν σα ζυμαρι. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά στους 175 βαθμούς. Ρίχνουμε το σιρόπι κρύο σε ζεστό γλυκό ή το αντίθετο.
   Για το ταψί τώρα, το κανονικό του φούρνου είναι μεγάλο... Εγώ έβαλα ένα στρόγγυλο που είχα... Εσείς βάλτε όποιο σας ταιριάζει καλύτερα με βάση την ποσότητα του μείγματος.